8 redenen waarom je aan hiit training moet doen

Persoon aan het trainen


W
aarom je aan hiit training moet doen? Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen zijn niet echt fan van een lange, eentonige training. Ik ben dat in ieder geval niet. Toch ontkom je er niet aan in de sportschool. Mensen die uren achter elkaar op verschillende loopbanden of fietsen zitten. Ook deze mensen genieten er vaak niet van. Ze zitten er echter omdat ze denken dat dit de meest efficiënte manier is van afvallen. Laat deze mensen het nou net mis hebben.

Ja, het is echt waar. Meer vet en calorieën verbranden in minder tijd. Je verbrandt namelijk met een High Intensity Interval Training (HIIT) daadwerkelijk efficiënter calorieën en het kost je nog minder tijd ook.

Wat is HIIT?

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit is een geavanceerde vorm van trainen waarin periodes van korte, intense acties wordt afgewisseld met korte herstelperiodes. Makkelijk gezegd betekent dit dat je in een korte tijd keihard werkt, vervolgens even rust en dan weer hard werkt. Zo’n HIIT-sessie duurt vaak dan ook maar 10 tot ongeveer 20 minuten.

Als je het mij vraagt is HIIT een van de beste en zwaarste trainingsvormen die er is. Hierbij dan ook 10 redenen waarom je aan HIIT moet doen.

1. Efficiëntie

Hierboven las je het waarschijnlijk al, maar HIIT is een van de meeste efficiënte vormen van lichaamsbeweging die je kunt doen. Dit maakt HIIT perfect voor:

  • Drukke mensen
  • Luie mensen
  • Iedereen die fitter wilt worden, maar er geen uren aan wilt besteden

Onderzoek toont zelfs aan dat een HIIT-sessie van 15 minuten meer vooruitgang boekt dan een hardloopsessie van een halfuur. Daarnaast verbeterd HIIT ook je VO2 Max. Een eerdere studie, gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Sports Medicine, gaf namelijk aan dat je in twee weken HIIT je anaerobe drempel evenveel kan verbeteren dan duurtrainingen van maar liefst zes tot acht weken.

Training met vrachtwagenband


2. Betere vetverbranding met HIIT

Graag wat extra lichaamsvet verliezen? HIIT kan hier sneller voor zorgen dan elke andere vorm van lichaamsbeweging.

Door middel van al dat harde werk tijdens je HIIT-sessie zorg je ervoor dat je de herstelcyclus van je lichaam in feite verandert naar een versnelde modus. Dit betekent dat je daadwerkelijk vet blijft verbranden in de eerste 24 uur na je HIIT-sessie en dus niet alleen tijdens je training zelf.

3. Verhoging van je anaerobe drempel

Als je maar hard genoeg werkt tijdens je HIIT-sessie zou je het gevoel moeten hebben dat je hart uit je borst probeert te springen. Dit klinkt misschien negatief, maar dit uiteraard vele voordelen zoals een gezonder hart.
In een studie uit 2006 ontdekten wetenschappers namelijk dat proefpersonen die acht weken lang HIIT-sessie hadden uitgevoerd ruim twee keer zo lang konden fietsen als ze konden voor het onderzoek, terwijl ze wel hetzelfde tempo aanhielden. Dit toont dan ook aan dat de proefpersonen hun anaerobe drempel (link naar andere blog) binnen acht weken hebben verdubbeld.

4. Geen benodigdheden tijdens je HIIT

Bijna bij je trainingsveld of sportschool en dan bedenken dat je die ene noodzakelijke elastiek thuis bent vergeten. Gelukkig heb je daar geen last van tijdens je HIIT training.

Dat betekent dat zelfs als je geen toegang hebt tot een sportschool, geen kettlebell of andere apparatuur in huis hebt, of als je veel reist, je nog steeds aan HIIT kunt doen.

Training met Touw

5. Verlies vet, geen spier

Iedereen die wel eens een dieet heeft gevolgd weet dat het erg zwaar is om wel vet, maar geen spiermassa te verliezen.

Hoewel een normale vorm van cardio spierverlies lijkt aan te moedigen, tonen verschillende onderzoeken aan dat zowel HIIT als krachttraining de spiermassa behoudt en je lichaam daarnaast nog eens van overtollig vet ontdoet.

6. Verbeter je metabolisme

Een snellere vetverbranding willen we natuurlijk allemaal en HIIT kan je dat ook geven. Onderzoek toont namelijk aan dat de productie van het menselijke groeihormoon tot wel 450 procent stimuleert gedurende de 24 uur nadat je klaar bent met je HIIT-sessie. Deze stijging verbeterd niet alleen het verlies van lichaamsvet, maar ook van spierbehoud.

7. 100% Toegankelijk

High Intensity Interval Trainingen zijn eenvoudig om te verrichten en het mooie is dat je dit letterlijk overal kunt doen. Je training is namelijk makkelijk om aan te passen naar je eigen tijd- en ruimtebeperkingen.

Op reis of een kleine studentenkamer zijn dan ook geen excuses meer om aan HIIT te doen.

8. Verleg je grenzen

HIIT dwingt je om harder te werken dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Het geeft je vertrouwen en maakt je sterker dan ooit tevoren.

HIIT verlegt je grenzen en geeft je het gevoel dat je echt de heel wereld aan kan.

Dus ga hard werken en bewijs voor jezelf wat je allemaal wel niet kunt bereiken. Je kan het en dat weten wij van Breaking Limits ook.